دریاچه لزور، جاذبهای طبیعی و زیبا در شمال روستای لزور و در مرز استانهای تهران و مازندران است. این دریاچه میان بلندترین کوههای البرز شرقی قرار دارد و یکی از جاهای دیدنی فیروزکوه به شمار میرود. نزدیکی دریاچه لزور به تهران توجه بسیاری از گردشگران را به این منطقه جلب میکند. روستا و دریاچه لزور بهدلیل قرارگیری در ارتفاع کوهستان، آب و هوایی بسیار خنک و دلپذیر دارد. در طول تابستان نیز این مناطق همچنان خنک میمانند و گردشگران زیادی برای فرار از گرما راهی این نواحی میشوند.
دریاچه لزور یکی از جاذبههای طبیعی شهرستان فیروزکوه در استان تهران است که در ۱۴ کیلومتری شمال روستای لزور در دهستان قزقانچای قرار دارد. روستای لزور در فاصله حدودی ۱۷۰ کیلومتری شمال شرقی تهران قرار گرفته است و اطراف آن را مناظر طبیعی زیبا پوشاندهاند.
دریاچه لزور را با نام «دریاچه سد سیاه رود» نیز میشناسند. این دریاچه در ارتفاعات مشرف بر روستای لزور و در شمال غربی این روستا قرار گرفته است. روستاهای «ورزنه» و «نشل» در بخش شمالی دریاچه لزور و در همسایگی آن با استان مازندران قرار دارند و روستاهای «ارجمند»، «بهانک» و «اهنز» در جنوب روستا و دریاچه لزور قرار گرفتهاند. کوهستانهای مشرف بر روستای لزور در بخش شرقی به تنگه واشی میرسند.
نواحی اطراف دریاچه لزور ظرفیتهای گردشگری بالایی برای علاقهمندان به کوهنوردی دارد و ورزشکاران زیادی در طول سال از مسیر این روستا و دریاچه، راهی صعود به قلههای «میشینه مرگ» و «بوم» میشوند. کوهستانهای این منطقه نقش مهمی در آب و هوای روستا و دریاچه لزور دارند و این نواحی را به مقاصدی خنک برای تابستان تبدیل کردهاند. ارتفاع روستای لزور در حدود ۲۴۰۰ متر از سطح دریا است و ارتفاع دریاچه لزور نیز به بیش از ۳,۹۰۰ متر از سطح دریا میرسد.
دریاچه لزور به سبب احداث سد لزور به وجود آمده است. اطراف این دریاچه مراتع سرسبز زیادی قرار دارند که محل چرای دامهای اهالی روستا به شمار میروند. در بخشهایی از این نواحی نیز کندوهای عسل زنبورداران به چشم میخورند. دریاچه لزور مثلثی شکل است و بخش زیادی از آب آن از رودخانه سیاهرود تامین میشود. در زبان مازنی، لزور بهمعنای فرد درشتهیکل و خوشاشتها است.
برای بازدید از دریاچه لزور نخست باید خود را به روستای لزور برسانید. این روستا در فاصله ۱۷۰ کیلومتری از شمال شرقی مرکز تهران قرار دارد و بهترین مسیر برای دسترسی به آن جاده فیروزکوه است. زمان سفر تا روستای لزور از تهران در حدود دو ساعت و نیم تا سه ساعت خواهد بود.
برای سفر به روستای لزور از تهران باید از خروجیهای شمال شرقی پایتخت به مسیر جاده فیروزکوه بروید. در این جاده پس از عبور از روستای هرانده به جاده لاسم در بخش غربی جاده فیروزکوه وارد شوید. از ابتدای جاده لاسم تا روستای لزور در حدود ۳۵ کیلومتر راه پیش رو خواهید داشت.
روستای لزور در انتهای جاده لاسم و پس از روستاهای ارجمند، بهانک و اهنز قرار دارد. دریاچه لزور در فاصله ۱۴ کیلومتری شمال این علاقهمندان به صخرهنوردی، کوهنوردی و طبیعتگردی، میتوانند بهجای عبور از جاده خاکی خود را با پای پیاده و از مسیر تنگه میشینه مرگ به دریاچه لزور برسانند. عبور از این مسیر برای افراد با آمادگی بدنی مناسب پیشنهاد میشود. بخشهایی از مسیر کوهپیمایی بهسمت دریاچه لزور در منطقه فرحرود از داخل آب میگذرد و بخشهایی از این مسیر نیز پرشیب و سنگلاخی است.
چنانچه علاقهمند به سفر به روستای لزور از مسیر جاده هراز باشید باید در این جاده در نزدیکی پلور به جاده هراز به لاسم وارد شوید. این جاده به دوراهی روستای ارجمند میرسد. مسیر سمت چپ نخست شما را به روستای ارجمند و سپس روستای لزور میرساند. مسیر دیگر بهسمت دریاچه لزور از تنگه واشی است که عبور از آن برای همه گردشگران مناسب نیست.
روستا واقع شده است و مسیر دسترسی به آن از جادهای خاکی میگذرد. عبور از این مسیر خاکی با وسیله نقلیه در حدود ۱۵ دقیقه زمان میبرد.
بهترین زمان بازدید از دریاچه لزور
بهترین زمان برای بازدید از دریاچه لزور و گشتوگذار در مناطق اطراف روستای لزور ۶ ماه نخست سال است. گرچه در نخستین روزهای فصل بهار هنوز در روستا و اطراف دریاچه لزور سرما احساس میشود، گشتوگذار در این زمان نیز خالی از لطف نیست. در طول فصل تابستان آب و هوا در اطراف دریاچه لزور خنک و مطلوب باقی میماند؛ اما با شروع پاییز دوباره سرد میشود و این سرما تا پایان سال ادامه پیدا میکند.
چشمانداز دریاچه لزور و طبیعت اطراف آن در پاییز نیز چشمنواز است و اگر به سفر در فصلهای سرد سال علاقه دارید، فصل پاییز زمان مناسبی برای بازدید شما از این منطقه خواهد بود. در سفر به دریاچه لزور در هر زمانی از سال لباس گرم همراه خود ببرید؛ زیرا در طول تابستان و بهار نیز شب هنگام هوا سرد میشود. برای سفر زمستانی به این منطقه باید تجهیزات مناسب همراه داشته باشید.
دیدنی های اطراف دریاچه لزور
جاهای دیدنی اطراف دریاچه لزور از زیباترین جاذبههای طبیعی در منطقه فیروزکوه هستند که برای بازدید از برخی از آنها باید آمادگی بدنی مناسب داشته باشید. این جاذبهها میان کوهستانهای بلند و طبیعت بکر قرار گرفتهاند و توجه طبیعتگردان را به سوی خود جلب میکنند. در ادامه به معرفی برخی از جاهای دیدنی اطراف دریاچه لزور میپردازیم
قله میشینه مرگ
قله میشینه مرگ بلندترین قله در کوهستان البرز شرقی است که فاصله کوتاهی تا روستای لزور دارد. مسیر دسترسی به این قله از روستای لزور و از میان تنگه میشینه مرگ میگذرد. کوهنوردان زیادی در طول سال برای صعود به کوه میشینه مرگ از مسیر شمال غربی روستای لزور به سوی این قله میروند.
مسیر کوهپیمایی بهسمت قله میشینه مرگ از میان مناظری زیبا و تماشایی میگذرد. بخشهای زیادی از این مسیر نیز صخرهای و سخت است که عبور از آن تنها برای کوهنوردان حرفهای و افراد با آمادگی بدنی بالا امکانپذیر خواهد بود. اطراف این کوهستان نیز ییلاقهای خوشآبوهوایی مانند «آلاشت» و «چرات» قرار دارد که در گرمترین روزهای سال نیز خنک و سرسبز هستند.
بهترین زمان برای صعود به قله میشینه مرگ و لذت از مسیر تماشایی این منطقه، نخستین روزهای فصل تابستان تا پایان مرداد ماه است
تنگه میشینه مرگ
تنگه میشینه مرگ یا تنگه لاسک از دیگر مناطق خوشآبوهوا و ییلاقی در نزدیکی روستا و دریاچه لزور است که مسیر دسترسی به آن از میان درختان سبز و صخرهها میگذرد. ابتدای این راه جادهای خاکی است که از انتهای خیابان مخابرات در روستای لزور آغاز میشود. دریاچه لزور در بالادست این تنگه قرار دارد و آب تنگه لاسک از این دریاچه و چشمه معجز (یا چشمه موجز) تامین میشود.