Image

روستای سله بن و سد نمرود

روستای سله بن و سد نمرود

|

روستای سله بن و سد نمرود

سله بن، نام روستایی بکر در شهرستان فیروزکوه است که با زمستان‌هایی سرد و تابستان‌هایی خنک، جزو جاهای دیدنی فیروزکوه به شمار می‌آید. روستایی با طبیعت خیره‌کننده، رودخانه پر آب و سدی مشهور که متاسفانه در آینده‌ای نه چندان دور به زیر آب خواهد رفت. پس بهتر است عجله کنید و تا دیر نشده، به بازدید از این منطقه ییلاقی، زیبا و تاریخی با قدمتی از هزاران سال قبل بروید. در ادامه با ما همراه باشید تا شما را به سفری در میان یکی از زیباترین روستاهای ایران ببریم.

 

 

روستای سله بن، یکی از روستاهای ییلاقی اطراف تهران در دهستان دوبلوک است که از توابع بخش ارجمند شهرستان ارجمند در استان تهران به شمار می‌آید. این روستا در کیلومتر ۱۰۰ جاده فیروزکوه به تهران، در فاصله ۱۸ كیلومتری شمال غربی شهر فیروزكوه و در کنار سد نمرود قرار دارد. فاصله روستای سله بن تا تهران حدود ۱۵۵ کیلومتر است و برای رسیدن به آن از مرکز شهر تهران باید حدود دو ساعت و ۱۵ دقیقه رانندگی کنید. فاصله روستای سله بن تا مرکز شهر کرج نیز ۲۰۰ کیلومتر (دو ساعت و ۴۰ دقیقه) است

 

در فاصله حدود ۲۰‌ کیلومتری از شهر فیروزکوه، یک دوربرگردان وجود دارد که شما را به‌سمت سد نمرود هدایت می‌کند. نشانه این دوربرگردان، پمپ بنزین نمرود در سمت چپ جاده است. دوربرگردان را دور بزنید و اولین بریدگی (جاده لاسم – فیروزکوه یا فرعی ارجمند) را به‌سمت راست بپیچید. در دوراهی اول مسیر سمت چپ را انتخاب کنید و حدود ۲۰ دقیقه (نیم ساعت) مسیر را ادامه دهید تا به روستای سله بن برسید. این جاده آسفالت و دارای چند پیچ‌وخم است و در انتها به روستای لزور ختم می‌شود.

 

روستای سله بن که با تلفظ سلهه بن (Solhebon) خوانده می‌شود، منطقه‌ای زیبا، چشم‌نواز و پوشیده از درختچه‌ها و درختان سرمادوست است. این روستای محصور در بین دو رشته‌کوه با خاکی حاصلخیز، منابع آب کافی و حضور رودخانه حبله رود (نمرود) حدود ۸۰۰ هکتار زمین کشاورزی دارد که بیشتر آن‌ها باغ‌های میوه هستند. سله بن روستایی پر از آرامش و با آب و هوایی پاک است که مردم و حیوانات در کنار هم در صلح و صفا زندگی می‌کنند. 

سله بن به دو محله بالا محله و پایین‌محله تقسیم‌ می‌شود و مساحت زیربنایی خانه‌های روستا حدود ۲۰ هكتار است؛ خانه‌هایی که در دل دشتی به وسعت چند صد هکتار قرار دارند.

 

 

 

تاریخچه روستای سله بن

شاید باور این مسئله کمی مشکل باشد؛ اما با توجه به کاوش‌های باستان‌شناسان و کشف چند سفالینه قدیمی در رنگ‌های مختلف در تپه تاریخی، قدمت روستای سله بن به ۳۰۰۰ سال قبل برمی‌گردد. این تپه تاریخی در شمال شرقی روستای سله بن فیروزکوه قرار دارد. وجود منابع آبی کافی، پوشش گیاهی غنی، آب و هوای کوهستانی و موقعیتی استراتژیک، همه و همه این روستا را تبدیل به یک منطقه مسکونی عالی برای گذشتگان کرده بودند؛ منطقه‌ای که دسترسی دشمنان به آن مشکل بود و مردم آن می‌توانستند در امنیت زندگی کنند

 

تپه باستانی سله بن در نقطه‌ای به نام لزور محله در ۳۰۰ متری شمال شرقی روستا قرار دارد و مهم‌ترین جاذبه دیدنی سله بن، بعد از سد نمرود به شمار می‌آید. تپه باستانی سله بن در ۱۹ اسفند ۱۳۸۰ به شماره ۴۹۱۴ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. در این تپه پوشیده شده از چمن، سفالینه‌هایی رنگی (قرمز، نخودی و خاکستری) یافت شده است که نشان از قدمت دیرینه روستای سله بن دارند. استخوان‌های خرد شده انسان‌ها روی دامنه نیز وجود یک قبرستان بسیار قدیمی (از هزاره اول) را در این محل نشان می‌دهند که خود حاکی از قدمت این روستا است. جالب است بدانید که برخی از این استخوان‌ها به‌دلیل مجاورت با فلز به رنگ سبز دیده می‌شوند.

روستای ییلاقی سله بن مکانی فوق‌العاده برای گذراندن یک روز در اطراف شهر تهران است. حضور رودخانه زیبای حبله رود، سد نمرود و دریاچه آن، باغ‌های میوه و طبیعت سرسبز و تماشایی از جمله دیدنی‌های این روستا به شمار می‌آیند.

 

سد نمرود روستای سله بن

دریاچه سد نمرود، دریاچه سله بن یا سد ارجمند یکی از دیدنیهای مشهور روستای سله بن است که در فاصله دو کیلومتری از روستا روی رودخانه حبله رود و در ارتفاع ۲,۰۲۰ متری از سطح دریا ساخته شده است؛ رودخانه‌ای که از رودهای گورسفید و نمرود، همچنین رودهای دلی‌چای، واشی یا ساواشی، هویر و قزقان­چای سرچشمه می‌گیرد. دریاچه سد هنوز به‌طور کامل آبگیری نشده است؛ اما با خلق چشم‌اندازی زیبا از ترکیب آب، درختان سرسبز، کوه‌های بلند و آسمان آبی بیشتر گردشگران را شگفت‌زده می‌کند. دریاچه سد نمرود در جنوب روستا قرار دارد و برای رسیدن به آن باید حدود دو کیلومتر از ابتدای روستا رانندگی کنید

 

سد خاكی نمرود با هسته رسی، ۸۲ متر ارتفاع دارد و طول تاج آن ۶۸۰ متر است. مطالعات برای احداث این سد از سال ۱۳۴۰ آغاز شد. در طرح اولیه سد قرار بود که ارتفاع آن ۱۲۰ متر باشد؛ اما به‌دلیل مشكلات زمین و دیواره‌های سنگی كوه‌های اطراف، ارتفاع سد به ۸۲ متر كاهش یافت. احداث این سد مخزنی بزرگ در نهایت در سال ۱۳۸۴ آغاز شد و در حال حاضر به گفته تیم ساخت‌وساز سد، بیش از ۸۳ درصد آن تکمیل شده است. دلیل اصلی تاخیر در آبگیری کامل سد نمرود این است که تملک خانه‌ها و اراضی کشاورزی مردم روستای سله بن به‌صورت کامل انجام نشده است.

 

 

بهترین زمان مسافرت:

آب و هوای روستای سله بن سرد و کوهستانی است. این روستای ییلاقی تابستان‌هایی با آب و هوای دلپذیر و زمستان‌هایی سرد، همراه با یخبندان و بارش‌های فراوان را تجربه می‌کند. بهترین زمان سفر به روستای سله بن از نظر بسیاری از گردشگران، اواسط فصل بهار تا اواخر تابستان (۶ ماه اول سال) است.

 

از گزینه Add Home Screen استفاده کنید.